Budoucnost zeleného průmyslu v EU ohrožena?

Americký zákon a snižování inflace vylučuje evropské dodavatele zelených technologií

Prezident londýnské univerzity Imperial College, Hugh Brady, varoval před americkým zákonem o snižování inflace. Označil ho za existenční hrozbu pro ekonomiky EU i Británie.

Americký zákon o snižování inflace (IRA), balíček, jehož cílem je podpořit tzv. zelenou energii produkovanou v USA dotacemi a daňovými úlevami, uvedl EU do pohotovosti. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nedávno představila nový průmyslový plán v rámci Green Deal – Zelená dohoda pro Evropu, který má být pomyslným protitahem a má podpořit evropský zelený průmysl.

Dále pak Brady varoval před aktuálními neshodami mezi Británií a EU ohledně připojení Británie k programu Horizon Europe. Podle něj se Evropa díky nim nesoustředí na globální scénu a může tak ohrozit budoucnost zeleného průmyslu v Evropě.

Francouzský a německý ministr hospodářství Bruno Le Maire a Robert Habeck se tento týden ve Washingtonu snaží přesvědčit vládu USA, aby v IRA vyčlenila pro firmy z EU výjimky. Americký zákon o snižování inflace v hodnotě stovek miliard dolarů totiž ukládá požadavky, jako například aby určité zelené technologie, jako jsou elektrická vozidla, měly součástky vyrobené v USA, což ohrožuje evropské výrobce. Slibuje také obrovské plošné dotace na zelený vodík, což svádí producenty z EU k založení pobočky za Atlantikem. Výrobci automobilů se sídlem ve Spojeném království rovněž vyjádřili obavy z toho, že IRA sníží jejich konkurenceschopnost.

Brady byl minulý týden v Bruselu, aby argumentoval hrozbou ze strany USA, že by Komise měla konečně umožnit Spojenému království připojit se k Horizon Europe. Hovořil s poslanci Evropského parlamentu a vedoucími výzkumnými pracovníky EU a setkal se s velvyslankyní Spojeného království při EU Lindsay Croisdaleovou-Applebyovou.

Zdroj: ZDE.