Švédsko uspořádalo schůzku ve Stockholmu

V rámci švédského předsednictví Rady EU ministři členských zemí diskutovali o výzkumu a odborném publikování

Ministři odpovědní za výzkum a inovace z členských států EU, Norska a Švýcarska se sešli na neformální schůzce ve Stockholmu dne 8. února 2023. Na pozvání švédského předsednictví Rady EU ministři diskutovali o výzkumných infrastrukturách v digitálním přechodu a také o posílení vysoce kvalitního, otevřeného, důvěryhodného a spravedlivého odborného publikování.

Výzkumné infrastruktury jsou pro současné trio francouzského, českého a švédského předsednictví nejvyšší prioritou, švédské předsednictví pokračuje v diskusi se zaměřením na výzkum v digitálním přechodu a na to, jak maximalizovat přínos výzkumných dat. Řada výzkumných ústavů zaujímá vedoucí postavení v oblasti vědy založené na datech a stojí v čele zavádění osvědčených komunitních postupů ve vztahu k FAIR (findable, accessible, interoperable and re-usable) a open data science. Jak je však uvedeno v instruktážním dokumentu předsednictví, často chybí jasně definované politiky, pokyny a nástroje pro řízení tvorby, správy a sdílení údajů z výzkumu. Ministři se ve své debatě zabývali otázkou, jak se vypořádat se souvisejícími investičními výzvami a jaká politická opatření navrhují pro další postup. Odpolední politická debata byla věnována otázce, jak posílit kvalitní, otevřené, důvěryhodné a spravedlivé vědecké publikování. Aby se zvýšila kvalita a dopad výzkumu, musí být výsledky výzkumu šířeny včas a musí být snadno přístupné nejen vědecké obci.

Předsednictví plánuje implementovat závěry Rady k tématu odborného publikování na zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost 23. května 2023 v Bruselu.

Zdroj: ZDE.