Innovation Radar dosáhl milníku 10 000

Inovační radar, rejstřík inovací s tržním potenciálem Evropské komise, obsahuje nyní více než 10 000 inovací

Veřejně přístupné úložiště výzkumu a inovací financovaných EU Innovation Radar obsahuje od začátku roku 2023 více než 10 000 inovací, které jsou příjemci finančních prostředků EU. Inovační radar byl zřízen v roce 2015, aby investoři mohli snadno zjistit výstupy financování inovací ze strany EU, ale je k dispozici každému, kdo má zájem. Obsahuje informace o jedné čtvrtině všech výzkumných a inovačních akcí financovaných EU zahájených v rámci programu Horizont 2020.

Od roku 2015 využívá Evropská komise také inteligenci Innovation Radar k udělování výroční ceny Innovation Radar Prize inovátorům financovaným EU, čímž upozorňuje na vysoce potenciální inovace připravené dostat se „z laboratoře na trh“. Nejnověji byla cena Innovation Radar 2022 udělena NVision Imaging Technologies z Německa za jejich "buněčnou metalickou magnetickou rezonanci", která ukazuje, jak kvantová technologie může významně zlepšit schopnosti magnetické rezonance při zjišťování účinnosti lékařské léčby rakoviny v raném stádiu. NVision byl financován prostřednictvím programu Evropské rady pro inovace „Pathfinder“ v rámci projektu MetaboliQs.

Inovátoři jsou rovněž podporováni při hledání růstového kapitálu od soukromých investorů prostřednictvím podpůrných akcí financovaných EU, jako je portál Dealflow.eu, který propojuje investory s inovátory z EU a aktivně využívá inteligenci Innovation Radar. Kromě toho poskytuje inovátorům další podporu, jako je poradenství v oblasti připravenosti investorů. Projekt Dealflow.eu od jeho spuštění v roce 2020 pomohl inovátorům získat kapitál ve výši přes 300 milionů EUR.

Zdroj: ZDE a ZDE.