Konflikt Maďarska a EU pokračuje

EU zmrazila financování programů Erasmus a Horizon Europe na více než 30 maďarských výzkumných institucích

Judit Varga, maďarský ministr spravedlnosti, a Tibor Navracsics, ministr pro regionální rozvoj, pojedou příští týden do Bruselu na jednání s evropským komisařem pro rozpočet Johannesem Hahnem poté, co zpráva, že EU zmrazila financování programů Erasmus a Horizon Europe pro více než 30 maďarských vysokoškolských a kulturních institucí kvůli obavám o právní stát, vyvolala v Budapešti a Bruselu vlnu reakcí.

EU kvůli obavám o transparentnost a akademickou svobodu přistoupila ke zmrazení finančních prostředků pro maďarské instituce financované z tzv. veřejných svěřeneckých fondů či nadací důvěry veřejnosti, které tyto instituce poté kontrolují a jsou vedeny lidmi úzce spojenými s tamním premiérem Viktorem Orbánem a jeho politickou stranou Fidesz.

I když si mnozí cení směřování EU k ochraně právního státu, považují toto opatření EU za velmi tvrdé a obávají se jeho dopadů. Nejvíce totiž ovlivní studenty, mladé výzkumné pracovníky, dále pak vysokoškolské učitele, a do budoucna tak ovlivní vývoj a výzkum v Maďarsku.

Zdroj: ZDE.