Net Zero Industry Act

Nový zákon má posílit postavení EU v celosvětovém závodě v oblasti čistých (zelených) technologií

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (její projev můžete shlédnout zde) oznámila nový návrh zákona, který má posílit evropský průmysl čistých technologií a má zabránit odchodu podniků z tohoto odvětví do USA či Asie. O Net-Zero Industry Act bylo zveřejněno jen málo podrobností, ale von der Leyenová slíbila, že bude stimulovat průmysl čistých technologií tím, že urychlí povolování míst pro výrobu ekologických technologií.

Zároveň EU uvolní pravidla státní podpory, což národním vládám umožní vložit do tohoto odvětví více peněz, a zřídí Evropský suverénní fond, který podpoří výzkum a inovace v oblasti čistých technologií. Fond bude zaveden v rámci přezkumu rozpočtu EU v polovině období. Komise také pracuje na tom, jak usnadnit financování a vstup do partnerství pro významné projekty společného evropského zájmu (IPCEI), aby se posílil přístup EU ke klíčovým technologiím, jako je mikroelektronika a baterie.

Trh s výrobou čisté energie z produktů, jako jsou solární panely, větrné turbíny, baterie do elektrických vozidel, elektrolyzéry pro vodík a tepelná čerpadla, se má do roku 2030 rozrůst na 650 miliard dolarů ročně, což je podle Mezinárodní energetické agentury více než trojnásobek toho, co stojí dnes. Každá země si chce zajistit vedoucí roli v tomto odvětví. USA loni zavedly zákon o snižování inflace (IRA), který do odvětví zelených technologií nasměruje 369 miliard dolarů, zatímco i Čína, Japonsko a Indie své investice do tohoto odvětví podstatně navyšují.

Zdroj: ZDE