COP15: historická globální dohoda o lidstvu a přírodě

Byly stanoveny nové cíle a závazky k ochraně fauny a flory

Dne 19. prosince se na konferenci OSN o biologické rozmanitosti COP15 v kanadském Montréalu EU připojila k 195 zemím historického globálního rámce pro biologickou rozmanitost Kunming-Montreal. Tento rámec obsahuje globální cíle a záměry zaměřené na ochranu a obnovu přírody pro současné i budoucí generace, zajištění jejího udržitelného využívání a také na urychlení investic do zelené globální ekonomiky. Spolu s Pařížskou dohodou o klimatu připravuje cestu ke klimaticky neutrálnímu, přírodně pozitivnímu a odolnému světu do roku 2050. Dohoda je pevným rámcem s jasnými, měřitelnými cíli a kroky k monitorování a evaluování procesu implementace, doplněna balíčkem pro mobilizaci zdrojů.

Hlavní cíle dohody jsou například: Globálně obnovit až 30 % ekosystémů do roku 2030, chráněná území rozšířit na 30 % povrchu Země do roku 2030, zamezit vymření stávajících druhů zvířat, snížit škody způsobené pesticidy na polovinu, zazelenit městské oblasti a další.

Více než polovina globálního HDP závisí na ekosystémových službách. 70 % nejzranitelnějších lidí na světě je přímo závislých na volně žijících druzích. Dohoda mezi Kunmingem a Montrealem urychlí ambiciózní politiky po celém světě a zmobilizuje financování biologické rozmanitosti ze všech zdrojů – 200 miliard USD ročně do roku 2030. Zavazuje globální společenství k činnostem na ochranu a obnovu přírody a odstraňování znečištění – například k těm, které jsou součástí Evropské zelené dohody. To zajistí, že příroda bude nadále podporovat společnost a ekonomiku i v dalších desetiletích.

Zdroj: ZDE.