Nový Zéland je oficiálně přidružen k programu Horizon Europe

Je to první bohatá země mimo evropský region, která se připojila k výzkumnému programu.

Nový Zéland je první zemí, která se připojila k programu Horizon Europe v rámci nové politiky, která umožňuje bohatým demokraciím kdekoli na světě se připojit k programu v hodnotě 95,5 miliardy eur. Evropská komise dnes oznámila, že jednání úspěšně skončila, což znamená, že od příštího roku by výzkumní pracovníci na Novém Zélandu měli mít možnost účastnit se programu za stejných podmínek jako vědci v EU. Více než polovina novozélandských vědeckých institucí již léta spolupracuje s těmi evropskými, Nový Zéland je tedy již roku důvěryhodným vědeckým partnerem EU.

Nový Zéland se přidruží pouze k II. pilíři programu Horizont Europe, tedy té části, která se zaměřuje na průmyslová partnerství a globální vědecké výzvy v oblastech, jako je změna klimatu, energetika a mobilita. Nebude moci získat granty Evropské rady pro výzkum, ani dostávat peníze od nově zřízené Evropské rady pro inovace, která má pomáhat růst evropským firmám.

Nový Zéland bude přispívat do programu Horizon Europe průběžně, přičemž rozpočtové příspěvky budou zhruba odpovídat tomu, kolik peněz z programu získají jeho výzkumní pracovníci. Vyjednávači stanovili počáteční roční příspěvek z rozpočtu, který nebyl zveřejněn. Ten se automaticky upraví nahoru nebo dolů podle toho, kolik peněz Nový Zéland získá. Nepředpokládá se, že by na Novém Zélandu platil nějaký strop pro případ, že by byly výzkumníci zde výjimečně úspěšní. Na rozdíl od svého předchůdce otevřel Horizon Europe dveře vědecky silným zemím kdekoliv na světě, za podmínek že dodržují lidská práva a mají demokratické instituce.

Kanada je další zemí, která se s největší pravděpodobností připojí. V současné době probíhá formální jednání s EU. Jižní Korea a Japonsko vedou informativní rozhovory, což je méně pokročilá fáze jednání. Vedoucí představitelé EU vyzvali také Singapur a Austrálii, aby se připojili, ale země zatím nejsou ani ve fázi informativních rozhovorů.

Zdroj: ZDE.