Extrémní počasí v roce 2022 ukázalo globální dopad změny klimatu

Letošní extrémy byly zábleskem budoucnosti, pokud bude klimatická změna pokračovat

Změna klimatu vystupňovala extrémy počasí po celé zeměkouli, lámala teplotní rekordy, srážky klesaly na historická minima i dosahovaly ničivých výšin. Sucho zapříčinilo vznik požárů a zničilo úrodu mnoha farmářů, čímž je uvrhlo do nejistoty. Vědci si často kladli otázku, jak dlouho může lidské tělo snášet extrémní horko.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) ve své Šesté hodnotící zprávě, vydané v letech 2021 a 2022, varoval, že lidé dramaticky mění klima na Zemi. Průměrná povrchová teplota Země se od předindustriální doby zvýšila nejméně o 1,1 stupně Celsia díky lidské činnosti, zejména jde pak o únik plynů zachycujících teplo do atmosféry, hlavně oxidu uhličitého a metanu. Toto oteplování posunulo tok energie po celé planetě, změnilo charakter počasí, zvýšilo hladinu moří a proměnilo minulé extrémy v nové normály. A svět bude muset přestát mnohem více, neboť uhlík se v atmosféře neustále hromadí a globální teploty nadále stoupají. Vědci z IPCC a další lidé však doufají, že zdůrazněním regionálních a místních dopadů změny klimatu svět vystupňuje své úsilí o snížení emisí souvisejících s oteplováním klimatu, čímž odvrátí katastrofálnější budoucnost. Mezi extrémní klimatické události roku 2022 řadíme například:

Sucha a následně požáry na západním pobřeží Spojených států amerických v květnu. Jednalo se o nejintenzivnější lesní požáry na Jihozápadě USA za posledních 10 let. Od května do září pak tuto oblast sužovaly rekordní vlny veder. Na druhém pobřeží USA pak udeřil hurikán Ian, který měl v některých oblastech sílu, jakou mívá hurikán jednou za tisíc let.

V Brazílii se od května do června potýkali s extrémními srážkami, které způsobily povodně a kolaps půdy. Muselo být evakuováno přes 70 000 lidí.

Severní Afriku zasáhly od června do srpna rekordní vlny veder, které následně způsobily rozsáhlé lesní požáry. Extrémní sucha sužovaly také východ Afriky, oblast Somálska a Etiopie, kde způsobily značné škody na úrodě. Naopak Nigérii od června až do října sužovaly extrémní srážky způsobující obrovské záplavy. Přes milion lidí muselo být evakuováno ze zasažených oblastí. Ničivými povodněmi byl zasažen také jihovýchodní pobřeží Afriky v dubnu.

Evropa trpěla vlnami veder, suchem a požáry od června do srpna. Jednalo se o nejhorší sucha za posledních 500 let. Stejná situace zasáhla i Japonsko.

Pákistán od června do srpna zasáhly ničivé bleskové povodně způsobené náhlými srážkami. Samotné povodně si vzali skoro 1700 obětí, ale také způsobily šíření cholery.

Extrémní horka zasáhla také Indii a severní Pákistán. Jednalo se o nejteplejší jarní měsíce za posledních 122 let. Stejně tak centrální Čína trpěla vedrem, ale až během léta. Jedna z vln horka překonala rekord z roku 1961 a způsobila nejen škody na úrodě a infrastruktuře, ale i výpadky energie. Ve stejné době ale jižní pobřeží Číny zasáhly velmi silné srážky, které následovaly povodně.

Zdroj: ZDE. (najdete zde také interaktivní mapu klimatických katastrof zmíněných výše)