Průmyslové investice do výzkumu a vývoje v EU opět na vzestupu

Evropská Komise zveřejnila každoročně vydávaný přehled investic do průmyslového výzkumu a vývoje

Přehled investic do průmyslového výzkumu a vývoje v EU v roce 2022, který 13. prosince zveřejnila Komise, ukazuje, že evropský průmysl je opět na dobré cestě v oblasti investic do výzkumu a vývoje, a to s nárůstem o 8,9 % v roce 2021 oproti -2,2 % propadu souvisejícímu s pandemií v roce 2020. EU zůstává světovým lídrem v oblasti investic do výzkumu a vývoje v automobilovém odvětví, kde plně probíhá transformace směrem k elektrickým vozidlům a digitalizace jak v zavedených, tak v nových firmách.

Srovnávací přehled rovněž ukazuje širokou odvětvovou diverzifikaci EU, zejména ve srovnání s USA, kde jsou investice do výzkumu a vývoje vysoce soustředěny do informačních a komunikačních technologií. Přehledy upozorňují na zintenzivnění celosvětového závodu v oblasti technologií ve čtyřech klíčových odvětvích, která představují více než tři čtvrtiny celkového objemu výzkumu a vývoje společností: výrobci informačních a komunikačních technologií (22,6 %), zdravotnický průmysl (21,5 %), služby informačních a komunikačních technologií (19,8 %) a automobilový průmysl (13,9 %). Mnoho členských států EU má také významné hráče i v oblasti výzkumu a vývoje v odvětvích, jako je letecký a kosmický průmysl, obranný průmysl a chemický průmysl. Patentové postavení společností srovnávacího přehledu v ekologických technologiích a technologiích oběhového hospodářství ukazuje, že společnosti z EU a USA.

Zpráva z roku 2022 rovněž analyzuje výsledky v příslušných cílech OSN v oblasti udržitelného rozvoje. Společnosti z EU dosáhly nejvyššího skóre ve většině cílů udržitelného rozvoje a vykázaly od loňska pokrok. Z pohledu odvětví dosáhly podniky v automobilovém a chemickém průmyslu v průměru vysokého pokroku v plnění cílů udržitelného rozvoje. Přezkum také odhaluje vysoký potenciál komplexních technologických řešení pro řešení globálních problémů. Srovnávací přehled investic do průmyslového výzkumu a vývoje v EU se zveřejňuje každoročně od roku 2004, jedná se o jeho 19. vydání. Poskytuje nejaktuálnější hospodářské a finanční informace na základě posledních zveřejněných auditovaných účtů 2500 největších světových investorů do výzkumu a vývoje, včetně 1000 největších investorů se sídlem v EU.

Zdroj: ZDE.