Vznikla nová evropská aliance pro výzkum oceánů

Byla oficiálně odstartována v Evropském parlamentu 8. prosince

Skupina 14 univerzit a výzkumných institucí z 13 evropských států zahájila Evropskou alianci pro výzkum a vzdělávání v oceánech (EOREA) minulý týden na akci v Evropském parlamentu. Skupina chce přivítat další instituce, které mají zájem na spojení tohoto roztříštěného výzkumného odvětví, aby účinněji přispívalo k unijním a globálním politikám v oblasti oceánského a námořního výzkumu, včetně výzkumné mise Horizon Europe o obnově oceánů, a desetiletí oceánologické vědy OSN. Aliance je strukturována podle modelu Evropské aliance pro energetický výzkum, což je skupina univerzit a výzkumných organizací, které se před více než deseti lety spojily, aby koordinovaly výzkum v oblasti klimaticky neutrální energie.

V posledních několika letech získává mořský výzkum v Evropě větší politický význam, částečně díky změně klimatu, ale také kvůli posunu geopolitiky. Rostoucí teploty na severním pólu přiměly Rusko prozkoumat potenciál regionu jako nové obchodní cesty. Invaze na Ukrajinu zároveň vedla většinu výzkumných organizací v EU k přerušení styků s ruskými protějšky. Evropa čelí krizi stárnoucí infrastruktury mořského výzkumu. Evropská námořní rada tvrdí, že oceánský výzkum v Evropě se provádí na stále stárnoucích výzkumných plavidlech, která se rychle přibližují, nebo dokonce překračují jejich předpokládanou životnost 30 let. Průměrné stáří lodí evropské výzkumné flotily je 25 let.

Aliance projde počáteční pilotní fází v délce tří let. Během této doby členské organizace zahájí společný program s cílem sladit výzkumné činnosti a případně omezit duplicitu. Cílem aliance je pak vnést více struktury do systému, který se jeví roztříštěný a neorganizovaný.

Zdroj: ZDE.