Švýcarsko plánuje zákon na ochranu fondů pro Horizon Europe

Švýcarské univerzity, kterým byla znemožněna participace na Horizon Europe, se bojí, že přijdou o peníze vyhrazené na přidružení k tomuto projektu

Švýcarští zákonodárci vypracovali zákon o „fondu Horizont“, který má chránit peníze vyčleněné na přidružení k výzkumnému programu EU, přičemž panují obavy, že by mohly být omezeny, pokud se nevyčerpané peníze na konci roku vrátí do centrální pokladny. Švýcarsku, stejně jako Velké Británii, brání Komise v zapojení do rámcového programu pro výzkum a inovace kvůli politickým sporům. Obě země si vyčlenily peníze na pokrytí nákladů na potencionální přidružení a mezitím je utrácejí na alternativní projekty, které kopírují koncept programu Horizont Europe. V roce, kdy rostoucí ceny energií zatěžují státní rozpočty a ministerstva financí se snaží spořit, hrozí tomuto rozpočtu značné snížení. Švýcarští zákonodárci se nyní snaží odvrátit tuto hrozbu vytvořením „fondu Horizont“, a to po dobu, po kterou bude země mimo Horizont Europe. Yves Flückiger, prezident organizace swissuniversities sdružující švýcarské univerzity, uvedl že takto bude zabráněno použití těchto financí na pokrytí schodků ve státním rozpočtu. Pokud by bylo Švýcarsko přidruženo, platilo by Bruselu každý rok pravidelný příspěvek za přístup k programu Horizon Europe. Pokud bude zákon schválen, vstoupí v platnost do konce roku 2023. Tento krok odráží skutečnost, že stále více lidí věří, že bude ještě nějakou dobu trvat, než dojde k dohodě o přidružení Švýcarska k Horizon Europe.

Ve Velké Británii zatím univerzity peníze určené na přidružení nečerpají na příkaz tamní vlády. V situaci, kdy jsou britské veřejné finance pod tlakem, někteří dokonce tvrdí, že univerzity by se měly spokojit pouze s „Plánem B“ , alternativou k přidružení, a tedy peníze využili na výzkum. Nový kancléř Jeremy Hunt však uklidnil situaci minulý měsíc tím, že potvrdil vládní úmysl zvýšit veřejné financování výzkumu a vývoje na 20 miliard liber do roku 2024/2025, jak bylo plánováno.

Zdroj: ZDE.