Pracovní program ERC na rok 2023

Evropská rada pro výzkum oznámila svůj pracovní program na rok 2023 s celkovým rozpočtem zhruba 2,2 miliardy eur na granty

Částka podpoří více než tisícovku špičkových výzkumných pracovníků v celé Evropě. Pracovní program pro nadcházející rok, který zřídila vědecká rada ERC, přijala Evropská komise dne 11. července 2022. Kromě zavedených grantových programů ERC (granty pro začínající, konsolidační, pokročilé a synergické programy) obsahuje pracovní program také některé nové prvky:

  • rozpočet na grantový program Proof Concept se zvýší z 25 milionů eur na 30 milionů eur;
  • pro výzkumné pracovníky, kteří žádají o azyl nebo se stanou obětí přírodní katastrofy, budou zavedeny další dva důvody pro rozšíření kritérií způsobilosti pro uchazeče o granty pro začínající a konsolidační pracovníky;
  • předpokládá se zvláštní grant na podporu vědecké žurnalistické iniciativy ERC, který bude zahrnovat podporu novinářů, kteří chtějí strávit čas ve výzkumných institucích, aby lépe porozuměli hraničnímu výzkumu.

Pracovní program 2023 zahrnuje předběžný kalendář grantových soutěží. Výzva k podávání žádostí o granty pro začínající výzkumné pracovníky byla plánována na 12. července 2022, výzva k podávání žádostí o granty na synergie na 13. července 2022, výzva k podávání žádostí o granty pro konsolidátory na 28. září 2022, výzva k předkládání návrhů na 28. října 2022 a výzva k podávání žádostí o granty pro pokročilé výzkumné pracovníky na 8. prosince 2022. Pracovní program je k dispozici ZDE.

Zdroj: ZDE.