Nový evropský program inovací

Dne 5. července 2022 přijala Evropská komise nový evropský inovační program

Cílem nového inovačního programu je postavit Evropu na přední místo na globální inovační scéně. S cílem využít silných stránek Evropy ve vědě, průmyslu a v její talentové základně navrhuje Komise konkrétní nová opatření, která umožní inovátorům, včetně startupů v oblasti vyspělých technologií, lépe využívat výhod jednotného trhu.

Nový evropský program inovací stanoví specializované akce v rámci pěti stěžejních iniciativ:

  1. Financování scale-upů zmobilizuje institucionální a jiné soukromé investory v Evropě, aby investovali do evropských start-upů v oblasti hlubokých technologií a měli z nich prospěch.
  2. Umožnění inovací prostřednictvím experimentálních prostor a veřejných zakázek usnadní inovace prostřednictvím zlepšených rámcových podmínek včetně experimentálních přístupů k regulaci (např. regulační pískoviště, testovací pracoviště, živé laboratoře, …).
  3. Zrychlení a posílení inovací v evropských inovačních ekosystémech v celé EU podpoří vytváření regionálních inovačních údolí a pomůže členským státům a regionům nasměrovat nejméně 10 miliard eur na konkrétní meziregionální inovační projekty, včetně inovací v oblasti vyspělých technologií pro klíčové priority EU. Bude také podporovat členské státy, aby prostřednictvím integrovaného využívání politiky soudržnosti a nástrojů programu Horizon Europe podporovaly inovace ve všech regionech.
  4. Podpora, přilákání a udržení talentů v oblasti hlubokých technologií zajistí rozvoj a tok základních talentů v oblasti hlubokých technologií v EU a do EU prostřednictvím řady iniciativ, včetně inovačního programu pro začínající podniky, fondu talentů v EU, který pomůže začínajícím a inovativním podnikům najít talenty mimo EU, programu pro podnikání a vedení žen a průkopnické práce zaměřené na akciové možnosti startupových zaměstnanců.
  5. Zlepšení nástrojů pro tvorbu politik bude klíčem k rozvoji a využívání robustních, srovnatelných souborů údajů a sdílených definic (startupů, scale-up), které mohou informovat politiky na všech úrovních v celé EU a zajistit lepší koordinaci politik na evropské úrovni prostřednictvím Evropského fóra Rady pro inovace.

Zdroj: ZDE.