EU chce být inovační velmoc

Cílem nadcházejícího evropského programu inovací je učinit z Evropy lídra začínajících podniků zabývajících se hlubokými technologiemi

Evropská komise se chystá zahájit pět hlavních iniciativ s cílem učinit z EU globálního inovačního lídra, alespoň podle uniklého návrhu nadcházejícího evropského inovačního programu. Strategie je snahou Komise řešit nedostatky Evropy, pokud jde o podporu prostředí příznivého pro začínající podniky. Byla vypracována s ohledem na skutečnost, že EU tvoří tolik začínajících podniků jako USA, ale mnohem méně z nich se daří rozšiřovat. Klíčovým prvkem je nedostatek rizikového kapitálu v Evropě ve výši 10,2 miliardy eur oproti 70 miliardám eur v USA v roce 2020. Cíle návrhu strategie jsou dvojí: Jedním z nich je udělat z Evropy lídra v oblasti začínající podniky zabývající se hlubokými technologiemi. Druhým je vytvoření celoevropského inovačního ekosystému, kde mohou podniky snadno rozšířit své působení za hranice. Mezi pět hlavních iniciativ patří:

  • Povolení experimentování – vytvoření prostoru pro inovátory, kteří budou experimentovat s neortodoxními myšlenkami a technologiemi.
  • Ekosystémy – vytváření podpůrných ekosystémů pro začínající podniky prostřednictvím různých programů a Evropského inovačního a technologického institutu.
  • Zlepšení kapitalizace –zpřístupnění většího objemu financování vlastního kapitálu prostřednictvím nového zákona o kótování a daňových výhod pro vlastní kapitál.
  • Talent – vzdělávání, získávání a udržení talentů.
  • Inovační politika – stanovení definic, kritérií a politik, na kterých se všichni shodnou.

Zdroj: ZDE.