Projekt NAUTILUS podporuje zelenou námořní dopravu

Partnerský projekt společnosti GRANT Garant, NAUTILUS, přichází s novým hybridním pohonným systémem pro výletní zaoceánské lodě

Technologické řešení, které je navrhováno a v současné době se vyvíjí v rámci projektu NAUTILUS, je hybridní pohonný systém výletní lodi zvané Genset, který se skládá ze systému pevných oxidových palivových článků (SOFC) a systému s lithium-iontovým akumulátorem. Takový hybridní pohonný systém musí v každém provozním okamžiku splňovat požadavky na celkový příkon (elektrický i tepelný), aby byl zaručen spolehlivý a nerušený provoz lodě. Ani SOFC, ani systém pro ukládání baterií nemohou uspokojit pouze celkovou spotřebu energie. Důvodem je skutečnost, že systém SOFC je omezen dynamikou výstupního výkonu v důsledku různých zapojených elektrochemických a mechanických procesů. Systém pro skladování baterií je navíc omezen svou hustotou energie a kapacitou skladování. K řešení tohoto problému se propojí obě pohonné složky a celková spotřeba energie výletní lodi se rozdělí mezi dostupné zdroje energie. Rozdělení výkonu se vyvíjí takovým způsobem, aby zaručilo nepřetržitý provoz systému a v ideálním případě vedlo k téměř optimální spotřebě paliva a snížilo degradaci zdrojů energie. Samotná distribuce elektrické energie do pohonných jednotek Gensetu vyžaduje také inteligentní řízení. V rámci projektu je proto vyvíjena také řídicí jednotka. Tato jednotka pro hospodaření s energií se věnuje řízení spotřeby energie a zajistí, aby celkovou poptávku po elektrické energii obstarala jednotka Genset, která se skládá z SOFC a systému pro akumulátory. Tato jednotka pro řízení spotřeby energie navíc zajistí, že tepelná potřeba lodi je uspokojena přebytečným teplem vznikajícím v rámci vysokoteplotního SOFC. Více informací o projektu se dozvíte na oficiálním webu ZDE.

Projekt získal finanční prostředky z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 v rámci grantové dohody č. 861647.

Zdroj: ZDE.