Analýza dlouhodobých strategií JPI

Sedm doporučení se týká většího propojení JPI, EK a zúčastněných států

Tyto dlouhodobé strategie popisují strategické plánování a následná společná řešení společenských výzev. Díky programovému přístupu jsou JPIs dnes již v souladu s některými požadavky přístupu orientovaného na mise ve 2. pilíři (globální výzvy a průmyslová konkurenceschopnost) nadcházejícího rámcového programu Horizon Europe. Orientace na mise by mohla naopak poskytovat směřování pro další rozvoj procesu společného plánování mezi regiony a státy v Evropě. Analýza GPC znovu potvrzuje význam rámcového programu pro JPIs pro financování a pro jejich umístění v kontextu řešení evropských i mezinárodních společenských výzev. Zpráva zmiňuje mnoho osvědčených postupů a výzev, které odkrývají obecnou strukturu, s oblastmi určenými pro JPI a jiné oblasti všeobecného zájmu.

Stěžejním doporučením je vytvořit bližší dynamické propojení mezi všemi zúčastněnými subjekty - JPIs, GPC, ERAC a členskými státy a přidruženými zeměmi pod vedením Rady pro konkurenceschopnost, kdy v procesu společného plánování bude aktivní také samotná Evropská komise. JPIs úspěšně směřuje k tomu stát se hlavním aktérem v určitých oblastech v rámci procesu společného plánování

K řešení tohoto široce popsaného doporučení bylo uvedeno sedm: podrobnějších doporučení:

  1. Silnější střednědobý závazek (3-5 let) členských a přidružených států ke společnému plánování – týká se členských a přidružených států – dlouhodobý charakter výzev JPI vyžaduje také dlouhodobou nebo alespoň střednědobou podporu pro dosažení nezbytné udržitelnosti společných iniciativ. Společné plánování programu (JPP) včetně JPI musí být důležitým bodem agendy členských států, aby se rozvíjely synergie mezi národními a unijními investicemi k dosažení požadované udržitelnosti. To je klíčový aspekt, kterého si již všímaly dřívější analýzy.
  1. Průběžný střednědobý závazek týkající se dopadu rámcového evropského programu na členské a přidružené státy – analýza osvětluje hodnotu JPI pro evropský výzkum a zvláště pro Evropský výzkumný prostor. Jednotné programové iniciativy tedy musí být vzaty v úvahu pro plánování stanovování priorit i v příštím 9. rámcovém programu Horizon Europe. Důležitou funkci mohou mít JPI například ve vztahu k na mise zaměřenému přístupu a k rozvoji evropských klastrů vztahujících se ke globálním výzvám odpovídajícím cílům OSN pro trvale udržitelný rozvoj do roku 2030. Navíc, jak bylo uvedeno v řadě dlouhodobých strategií, i mírná úroveň podpory z rámcového programu přispěje k velkému rozdílu, například CSA podporující koordinaci.
  1. Větší zapojení subjektů a průmyslu

Vzhledem k tomu že úkolem JPI je řešení společenských výzev, měly by obecně zvažovat větší míru zapojení více kategorií subjektů v jejich jádrových aktivitách. To zahrnuje větší míru zapojení průmyslu, který je pro to vhodná i podle dlouhodobých strategií pro všechny JPI.

  1. Větší soulad mezi Společným programováním a Horizonem Europe

V Horizonu Europe by měla být zkušenost a odbornost společných iniciativ nahlížena jako aktivum v každé z příslušných oblastí a jejich výměna specifická pro konkrétní výzvu by měla být využita v prioritních prostředích. Je samozřejmě důležité, aby JPI samy zahájily interakci s cílem ovlivnit specifikaci evropského rámcového programu.

  1. Posílení postavení JPI a dalších JPP iniciativ v rámci Evropského výzkumného prostředí a mimo něj. Dlouhodobá strategie ukazuje zásadní spolupráci a obzvláště silná je mezinárodní spolupráce. Obě by měly být nadále posilovány. JPI by se měly stát lídry ve svých oblastech a měly by zvážit propojení s širším spektrem iniciativ.
  1. Pravidelné aktualizace JPI

Výsledkem dlouhodobým strategií jsou cenné strategické dokumenty o postavení JPI v příslušných oborech výzkumu a inovací, které lze použít mimo jiné v diskusích o stanovení priorit a přípravě programů na národní i unijní úrovni. V ideálním případě by tyto dokumenty měly být živými materiály s pravidelnou aktualizací zohledňující nový vývoj.

  1. Silnější a aktivnější podpůrný mechanismus společného programování

Takový mechanismus by měl zajišťovat správně strukturovaný vztah mezi aktéry zapojenými do JPP, zejména Společnými programovými iniciativami, členskými a přidruženými státy a Evropskou komisí, a měly by jednat jako facilitátor pro JPI.

 

Zprávu najdete ZDE.