Projekt pro sblížení politiků s vědci

Projekt EU usiluje o lepší využívání vědeckých poznatků při tvorbě legislativy

Cílem nového projektu EU je podpořit úlohu a využití vědeckých poznatků při tvorbě politik v sedmi zúčastněných členských státech poté, co se současné nedostatky dostaly do centra pozornosti během pandemie COVID-19. Dvouletý projekt, iniciativa Společného výzkumného střediska EU (JRC) a OECD, byl oficiálně zahájen v listopadu loňského roku. Probíhá v Belgii, Českou republiku, Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Litvu a Nizozemsko.

Stalo se tak v reakci na často hlášené slabiny v systémech sloužících k podpoře legislativy vědeckými poznatky po celé Evropě. Průzkum SVS mezi 500 národními odborníky provedený v roce 2020 zjistil, že sedm z deseti respondentů souhlasilo s tím, že systém „věda-politika“ v jejich zemi je „roztříštěný“ a že organizace „jen zřídka koordinují činnosti a často o sobě navzájem nevědí“.

Téma bylo otevřeno na zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost výzkumu a pro vesmír, které se konalo 2. prosince loňského roku, kdy různí ministři uvedli svůj zájem o vytvoření panelů vědeckých poradců v rámci různých národních ministerstev a zároveň zdůraznili význam koordinace činností vědeckého poradenství na úrovni EU.

Podpora důležitosti politiky založené na důkazech sice není nová – Komise ji považuje za základní kámen lepší regulace –, ale v poslední době dostává nový impuls. Částečně je to způsobeno nedostatky, které pandemie odhalila, ale také tím, že řešení velmi komplexních a náročných problémů s mnoha vzájemně závislými faktory, jako je změna klimatu, ceny energií nebo regulace umělé inteligence, rovněž vyžaduje vysokou úroveň vědeckého přínosu.

Zatímco cíl zlepšit tvorbu politik použitím vědeckých důkazů je jedna věc, jeho dosažení druhá. Pracovní dokument Komise zdůraznil několik oblastí, v nichž systémy a postupy pro tento účel zaostávají. V mnoha případech se například politici a vědci nacházejí ve dvou odlišných společenstvích, která se málo překrývají nebo spolupracují a pracují v různých časových rámcích. To může ztížit vývoj politik, které vyžadují zapojení obou skupin. K tomu často chybí koordinace mezi různými poradními skupinami, což znamená, že politici mohou být bombardováni zprávami z různých směrů, které obsahují různé rady na stejné téma.

Zdroj: ZDE.