Cesta Nového Zélandu k Horizon Europe se komplikuje

Poslanci Evropského parlamentu mají výhrady k dohodě o přidružení zemí k Horizon Europe

Přední poslanec Evropského parlamentu se ohradil proti dohodě o přidružení Nového Zélandu k Horizon Europe. Podle Chritiana Ehlera, který mimo jiné zasedá v parlamentním výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), Evropský parlament nemůže souhlasit s tím, aby dohoda o přidružení pokračovala v současném stavu, protože by vyřadila poslance Evropského parlamentu z jednání o budoucích rámcových programech výzkumu a vývoje.

Podle poslanců Evropského parlamentu Evropská Komise vyřadila parlament z procesů o přidružení států k Horizon Europe a hrozí tím, že celý proces zablokují. Tyto námitky vznesli již před nějakým časem a v součastnosti frustrace poslanců E. parlamentu vrcholí.

Ehler zdůraznil, že jeho odpor nemá s Novým Zélandem sám o sobě „nic společného“, ale jde mu spíše o formu dohody, která by podle něj připravila parlament o slovo při budoucích dohodách o přidružení. Poslanci Evropského parlamentu se ze stejných důvodů take vyhradili proti dohodám s Faerskými ostrovy a dalším možným budoucím s Kanadou, či Jižní Koreou a Japonskem.

Ehler chce interinstitucionální dohodu mezi Parlamentem a Komisí, která by stanovila úlohu poslanců Evropského parlamentu v budoucích dohodách o přidružení, a budoucí dohody, které by specifikovaly program, k němuž se budou země jako Nový Zéland přidružovat, aby nebyl časově neomezený.

Zdroj: ZDE.