Snaha o přidružení více zemí k Horizon Europe

Evropská komise předpokládá uzavření dohod s dalšími státy během letošního roku

Komisařka EU pro výzkum Mariya Gabrielová očekává, že v letošním roce úspěšně skončí několik jednání o přidružení Horizon Europe, sdělila tento týden členům Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu ITRE.

Horizon Europe byl původně plánován jako program otevřený spolupráci se světem, na rozdíl od jeho předchůdců, a má umožňovat vědecky silným, demokratickým zemím zapojení do tohoto výzkumného programu. Ale až nyní se začínají uzavírat dohody se zeměmi mimo evropský region, po zpožděních při zahájení programu a pomalých začátcích jednání mezi zeměmi a EU.

Mariya Gabrielová doufá, že se zahájí jednání s Japonskem a Jižní Koreou, se kterými se zatím vedou pouze informativní rozhovory, a předpokládá, že Kanada bude součástí Horizon Europe již v první polovině roku. V budoucnu by pak mohly následovat Singapur nebo Austrálie.

V prosinci se Nový Zéland stal první a zatím jedinou zemí mimo Evropu, která dokončila jednání o přidružení s Bruselem v rámci otevřené světové politiky. Jakmile bude dohoda podepsána, její výzkumní pracovníci se budou moci zapojit do druhého pilíře programu, který se zaměřuje na průmyslová partnerství a rozsáhlé výzkumné projekty založené na spolupráci, které se zabývají společenskými výzvami v oblastech, jako je změna klimatu, energetika a mobilita.

Zdroj: ZDE.