EHDS v procesu

Evropský parlament má námitky k návrhu evropského prostoru zdravotnických údajů

EU má ambice vytvořit sdílený systém, který by výzkumným pracovníkům umožnil přeshraniční přístup k velkému množství zdravotních údajů. Parlament se chce ujistit, že bude důvěryhodný a bezpečný. Evropská komise navrhla plán na zřízení evropského prostoru zdravotnických údajů (EHDS) loni v květnu a s nadějí, že ho stihne implementovat před koncem funkčního období současného parlamentu v příštím roce.

Cílem je poskytnout výzkumným pracovníkům přístup k velkému množství vysoce kvalitních zdravotnických údajů, umožnit tak objevování a vývoj léků, vakcín a zdravotnických prostředků a informovat o poskytování zdravotní péče a zlepšit odolnost evropských systémů zdravotní péče. Dnes evropské zdravotnictví vytváří obrovské množství dat, ale jen zlomek z nich je přístupný pro sekundární analýzu.

Parlament, Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), návrh podporuje, ale chce jej podpořit robustnější ochranou údajů než v původním návrhu. To, doufají poslanci Evropského parlamentu, zajistí důvěru v platformu a umožní její širší využití.

Spis je také projednáván ve výboru Parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a ve výboru pro vnitřní věci.

Zdroj: ZDE.