Analýza projektů dopravního výzkumu a inovací za rok 2017

Vyšla zpráva Transport Research and Innovation Achievements Report 2017

Evropská komise zveřejnila v polovině dubna zprávu o výsledcích a výstupech dopravního výzkumu a inovacích za rok 2017. Zpráva zmiňuje 73 úspěšně dokončených dopravních projektů, které se zaměřují na plnění hlavních cílů stanovených EU. Jde o první ze série zpráv týkajících se výzkumu a inovací v dopravě, které mají zdůraznit jejich politický a společenský význam.

Zpráva poskytuje jednak souhrnné informace o projektech a jejich výsledcích, v další části se výsledkům věnuje podrobněji s tím, jak přispěly k plnění politických cílů. Analyzuje přes sedmdesát projektů dokončených v roce 2016, které byly financovány v rámcovém programu a také v rámci veřejně- soukromého partnerství European Green Vehicle Initiative – EGVI. Nespadají sem projekty v rámci společných podniků (Joint Undertakings). Ve většině případů (v 80%) šlo o tří- až čtyřleté projekty.

Obsažené projekty ve více než třetině případů (28%) spadaly pod cíl “Čistá doprava”, 29% pod cíl “Konkurenceschopná doprava” a 14% pod cíl “Odpovědná doprava”. Méně než 7% projektů zkoumalo řešení založené na konektivních a automatických technologiích (cíl “Propojená doprava”). Toto téma nabylo na důležitosti až v Horizonu 2020 a ve zprávě jsou tak zahrnuty jen čtyři takové projekty.

Cíl Čistá doprava: projekty splňující tento cíl přispívají ke zmírnění změn klimatu a adaptace na ně, omezení emisí a hluku i vizuálně rušivých prvků, zvýšení energetické šetrnosti a podpora alternativních paliv, vyvážený rozvoj dopravní infrastruktury a služeb ve vztahu k využívání půdy, ekologická řešení městské dopravy. Sem spadalo 73 projektů, do jejichž konsorcií se zapojily čtyři stovky partnerů.

Cíl Konkurenceschopná doprava: prvotním cílem projektů bylo posílit schopnost dopravy férově a úspěšně konkurovat na mezinárodním trhu a přitom zvyšovat životní úroveň tím, že sníží průmyslové, provozní a tržní náklady, přispívat k zaměstnanosti a rozvoji nových dovedností a posilovat mezinárodní konkurenceschopnost.

Cíl Propojená doprava: projekty usilující o lepší propojenost a výměnu informací, využití výpočetní techniky k automatizaci a ke zdokonalení provozu.

Cíl Odpovědná doprava: cílem je zajištění bezpečnosti přepravovaných osob a nákladů, uživatelský komfort, dostupnost dopravy pro všechny uživatele a jejich začlenění.

Většina analyzovaných projektů byla zaměřena na nové technologie pro stroje a paliva a také na inovativní materiály a vozidla pro bezpečnější a zelenější dopravu. Lze například zmínit padesátiprocentní zdokonalení letecké spalovací komory nebo malý elektromobil vyrábějící elektřinu za jízdy. Řada projektů se zaměřovala na konkurenceschopnost a šetrnost výroby a údržby – podařilo se například snížit náklady na letecké součástky nebo vyrobit o 30% lehčí baterii do elektrovozidla.

Byla vytvořena řada prototypů, například letadlo na hybridní pohon, elektromechanické ovladače a letecké výrobní technologie, dále technologie pro šetrnější provoz malých a středně velkých loděnic, synchronizovaný reluktační stroj bez obsahu vzácných materiálů a inovativní baterie pro elektromotory, řízené pneumatiky se sníženým valivým odporem pro těžká silniční vozidla a systém snižující hlukové emise městských železnic. Další projekty se zaměřovaly na vytváření platforem, fór a konferencí za účelem přenosu poznatků, výměny zkušeností a diseminace výsledků výzkumu a inovací.

Hlavní technologické výsledky a úspěchy analyzovaných projektů:

  • Značný počet vyvinutých a vyzkoušených technologií, které se týkaly elektrifikace dopravy pro silniční nahrazení vzácných surovin i leteckou dopravu. Výzkum a vývoj se v této oblasti zaměřil také na nahrazení vzácných surovin.
  • Demonstrace technologií automatizované dopravy a osvětové kampaně v několika evropských velkoměstech se zapojením veřejnosti
  • Pokrok v navrhování, výrobě, údržbě a řízení infrastruktury pro leteckou a lodní dopravu
  • Inovativní řešení pro energeticky šetrnou a bezpečnou vodní dopravu za nepříznivého počasí
  • Výrazné omezení hluku u nových systémů městské železnice
  • Nové počítačové nástroje na podporu strategického plánování a rozhodování

Analýza dokončených projektů zmiňuje jejich přínos k rozšíření poznatků (díky vědeckým a technickým výstupům) a k jejich dopadu na ekonomiku a společnost, zejména co se týče ekonomického růstu a tvorby pracovních míst. V průběhu více než 65% projektů byly vyvinuty piloty, testy a demonstrátory. Výstupem bylo také 256 publikací či příspěvků v odborných časopisech a na velkých mezinárodních konferencích a přes šestset citací. Do projektových konsorcií bylo zapojeno přes tisíc zástupců výzkumu, průmyslových firem, veřejných a neziskových organizací. Přidanou hodnotou spolupráce na projektech je vytváření odborných sítí, výměna poznatků a diseminace výsledků. V devíti případech proběhly projekty ve spolupráci se třetími státy – Čínou, Japonskem, Ruskem, Indií, Kanadou, Izraelem, Tureckem a dalšími.