Návrhy témat výzkumných misí v Horizonu Europe

Jaké výzkumné mise a partnerství průmyslu podpořit v příštím rámcovém programu?

Evropští vládní úředníci se sešli 17. října k jednání o jádrech pěti výzkumných misí a deseti průmyslových partnerství, jež Evropská komise v polovině října představila jako možné součásti příštího rámcového programu Horizon Europe (2021-2027) a čerpaly by kolem čtyřiceti až padesáti procent celkového rozpočtu dosahujícího 94,1 mld. eur.

Pět navrhovaných misí se týká digitalizace, zdraví, “čisté Evropy”, potravin a zemědělství. Specifickými cíli v těchto oblastech bude podle materiálu EK sestrojení prvního univerzálního kvantového počítače v Evropě, léčba rakoviny u dětí, odstranění plastového odpadu z řek a moří, dosažení prvních uhlíkově neutrálních velkoměst s čistým ovzduším a obnovení zdraví půdy.  Návrhy vycházejí ze seznamu dvanácti témat misí, vypracovaného Evropskou komisí v září. Stanovená témata nejsou konečná a lze očekávat změny, neboť s postupem času bude zapotřebí určit další oblasti misí.

Výzkumné mise, v EU nazývané také jako “moonshots”, jsou projekty velkého rozsahu, které mají řešit těžko řešitelné a nepoddajné problémy. Rakouské předsednictví v Radě EU, které nyní stojí včele jednání o Horizonu Europe, svolalo členské státy na technický seminář, během něhož se měly zvážit možnosti misí a jejich proveditelnost.

Členské státy také musí rozhodnout o tom, zda podpořit deset možností představených Evropskou komisí ohledně budoucích partnerství průmyslu, z nichž mnohé mají být pokračováním současných skupin financovaných z EU. Mohly by pokrývat témata jako je:

  1. Inovace ve zdravotnictví namířené na rychlý rozvoj, rozšíření a bezpečné užívání lékařských postupů, léčby, přístrojů a technologií podporovaných digitálními technologiemi
  2. Zdraví v celosvětovém měřítku včetně vazeb na národní systémy výzkumu zdraví a filantropické financování
  3. Klíčové digitální technologie včetně nových technologií jako je umělá inteligence a vazby na navazující odvětví
  4. Metrologie – vývoj nových nástrojů za účelem větší rychlosti, přesnosti a nákladů měření
  5. Řízení letového provozu včetně nových nástrojů a technologií pro flexibilní využívání vzdušného prostoru (včetně dronů)
  6. Letectví – snižování emisí CO2 a hluku, mj. s využitím elektrických a alternativních systémů pohonu
  7. Železniční doprava – transformace systému železnic pomocí automatizace a digitalizace
  8. Řešení založená na biotechnologiích včetně technologií absorpce CO2 v potravinářství a energetice, produkce biomasy a energie z moře
  9. Palivové články a technologie uchovávání vodíkové energie
  10. Propojená autonomní doprava

Tento výběr vychází z více než padesáti návrhů shromážděných úředníky EK.  V prvních letech Horizonu Europe by na mise mělo jít kolem deseti procent rozpočtu s tím, že na každou misi by připadla 1-2 miliardy. V případě průmyslových partnerství má jít o 30-40%.

Co podpořit - těžké rozhodování

Nyní je zcela na ministrech, aby rozhodli, které mise se dočkají finanční podpory. Podle Evropského parlamentu, právního spolutvůrce Horizonu Europe, mají při plánování příliš velké slovo členské státy. Původní návrh EK byl stanovit pro mise a partnerství široké parametry a prázdná místa vyplnit později. Takový postup by ponechal Evropské komisi maximální flexibilitu, přičemž argumentem je, že nemá smysl zavazovat se k výzkumným cílům, které by se v budoucnu nemusely ukázat jako ty klíčové. Ale členské státy nechtějí Komisi vystavovat bianco šek. Vládám jde o peníze a osud konkrétních finančních zdrojů, a proto usilují o větší kontrolu nad rozhodováním v této věci.

Původní přístup EK s otevřeným koncem způsobil členským státům noční můru, jak uvedl jeden ze dvou zpravodajů Horizonu Europe v EP Christian Ehler. Otevřené dveře způsobily všem velkou nervozitu, dodal s tím, že otevřený postup je vykládán jako nutnost vše psát jako právnický text. Nyní se sejde 92 návrhů na mise. To je absurdní, uvedl Ehler. Červnový návrh 9. rámcového  programu požadoval racionalizaci současných partnerství, jichž je kolem stovky, a očekává se, že s ohledem na další financování bude proveden jejich audit. Mnohá z nich se odchýlila, ale model jako takový funguje, jak poznamenal generální ředitel asociace Orgalime sdružující čtyřicet obchodních federací z 23 zemí. Ehler dodal, že ohrožování stávajících partnerství se nesmí přehánět. V případě 70-80%  zůstane vše při starém. Dodal, že partnerství nejsou vhodná pro přílišné experimenty. Příkladem může být Clean Sky, jedna z největších průmyslových platforem vůbec, u níž není pravděpodobné, že bude ukončena.