EK ocenila výzkum nových způsobů snižování úmrtnosti matek a novorozenců

Uděleny ceny Horizon 2020 Birth Day Prize

Evropská komise udělila 13. února ceny za nové způsoby záchrany života rodiček a novorozenců. O cenu soutěžily vědecké týmy, které přijdou s novým, bezpečným a měřitelným způsobem snižování úmrtnosti žen a dětí při porodech a také snižování počtu předčasně narozených a mrtvorozených dětí v nemocničních zařízeních.

První místo v soutěži Horizon Birth Day Prize obsadil tým vědců z francouzského Institutu de Recherche pour le Développement za výzkumnou činnost s názvem QUARITE, což ve zkratce znamená kvalitní péči, řízení rizik a využití technologií v porodnictví s cílem až o třetinu snížit počet úmrtí prvorodiček v nemocnicích v Mali a Senegalu. Ocenění je spojeno s odměnou ve výši milion eur. Tým profesora Dumonta vyvinul metodu analýzy a sledování příčin úmrtí rodiček v nemocnicích ve dvou jmenovaných zemích a své poznatky uplatnil při prevenci dalších úmrtí, jejichž počet se podařilo snížit o 15% v menších nemocnicích a až o 35% v okresních nemocnicích.

Druhé místo a stejně vysokou částku obdržel tým doktora Owense Wiwy z Clinton Health Access Initiative (CHAI) za podporu zdraví matek a novorozenců v Nigerii. Tým provádí manažerskou práci v jednotlivých okresech, do činnosti zapojuje lékařská centra, nemocnice a kvalifikované porodní asistentky. Jeho integrovaný program se zaměřil na zajištění toho, aby bylo o rizikových porodech v domácích podmínkách i v nemocnicích včas informováno a byl možný včasný zásah umožňující záchranu života matky i dítěte.

Třetí příčku zaujímá profesorka Haleema Shakur-Still, která se svým týmem na Londýnské škole hygieny a tropické medicíny rozvíjí aktivitu s názvem WOMAN Trial, zkoumající a vyhodnocující využití tranexamové kyseliny jako stabilizujícího léku při zástavě poporodního krvácení. Tato cena je spojena s odměnou půl milionu eur.

Cena Horizon Birth Day Prize je udělována z iniciativy Evropské komise, která na odměny vyčlenila z programu H2020 jeden milion eur. Druhý milion je od Nadace Billa a Melindy Gatesových a půl milionu poskytla iniciativa MSD for Mothers.

Ve světě stále umírají statisíce matek a dětí v den porodu. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace například v roce 2015 zemřelo přes 300 tisíc žen během těhotenství nebo porodu z odstranitelných příčin. UNICEF zase uvádí, že téměř šest milionů dětí ročně zemře do 5. roku života, z toho přes polovinu tvoří novorozenci. Naprostá většina všech uvedených úmrtí, až 99%, se děje v rozvojových zemích z příčin léčitelných a odstranitelných. Ačkoli se díky celosvětovým snahám od roku 1990 počet těchto úmrtí snížil o 44%, zůstává jejich počet nepřijatelně vysoký.

V agendě EK má ochrana zdraví a novorozenců své místo. Výzkumné projekty spadající pod Generální ředitelství EK pro výzkum a inovace pokrývají širokou škálu problémů matek a dětí po celém světě – předčasná narození, prevenci a léčbu infekčních i dalších nemocí, podporu reprodukčního zdraví a bezpečných porodů. V rámci programů jako je Horizon nebo jemu předcházejícího 7. rámcového programu investovala EU na výzkum spojený se zdravím matek a novorozenců více než 740 milionů eur.

Mezi 17 cílů trvale udržitelného rozvoje (program OSN pro rozvoj v následujících patnácti letech) patří i snaha snížit mezi lety 2016 a 2030 celosvětově mateřskou úmrtnost tak, aby na 100 tisíc porodů připadalo méně než 70 úmrtí – viz cíl č. 3 – Zdraví a kvalitní život.