Doporučení odborníků ohledně Evropské rady pro inovace

Doporučení budou začleněna do příprav 9. rámcového programu

Tento týden vydala skupina špičkových inovátorů první soubor doporučení ohledně struktury Evropské rady pro inovace. Skupina expertů ustavená letos v lednu zahrnuje úspěšné inovátory a podnikatele s běžným i rizikovým kapitálem. Vytvoření EIC je součástí strategie start-up a scale-up a bylo jedním z klíčových doporučení Lamyho červencové zprávy Lab, Fab, App.

EIC musí fungovat jako klíčový pilíř příštího rámcového programu pro vědu a výzkum. Rada by měla podporovat průlomové inovace a vycházet vstříc potřebám inovátorů z řad startupů a dalších. Měla by se zaměřovat na excelenci i u vysoce rizikových projektů, podporovat inovátory, poskytovat jim jednoduchou, ale silnou na míru šitou podporu (sloužící všem formám od start-upů po scale-upy), a posilovat evropské inovační prostředí. Finance je třeba hledat i u soukromých investorů a povzbuzovat soukromé fondy k rizikovým investicím.

Za tímto účelem by podle dokumentu Europe is open for innovation bylo vhodné všechny unijní zdroje pro inovace sjednotit. Tato konsolidace by měla být provázena většími reformami zavádějícími excelenci, flexibilitu a větší agilnost, což znamená například přistoupit ke kombinaci grantového financování a rizikového kapitálu.

  • Ocenění by se mělo dostávat širšímu spektru inovátorů v různých fázích komercializace výrobku či služby. Přitom by měla být omezena na minimum související administrativa a finanční vykazování. Navíc by EIC měla vytvořit společenství, které by uznalo vedoucí evropské inovátory, dalo by dohromady inovátory oceněné EIC se zkušenými partnery, a pomoci jim vybudovat síť investorů a mentorů.
  • Hlavním cílem EIC je podporovat inovátory schopné transformovat přelomové a disruptivní vědecké objevy do tržních inovací a výrobků. I proto by EIC měla mít strategický poradní orgán složený ze zástupců podnikatelů, vysokých škol, výzkumných organizací, rizikového kapitálu a dalších investorů a firem.
  • Podle dalšího z doporučení by všechny internetové stránky, přihlášky a další materiály měly být vytvářeny s ohledem na potřebu inovací.
  • Inovační systémy my měly být rozšiřovány, nikoli duplikovány.
  • Spojit průlomové inovátory s veřejnou politikou a nařízeními – tj. shromáždit, analyzovat a zpřístupnit údaje o nových technologiích, průlomových inovacích a hodnotových řetězcích, zkombinovat zpětnou vazbu od inovátorů oceněných EIC s dalšími zdroji informací. Údaje poskytnout tvůrcům nařízení a veřejné politiky.

Soubor doporučení je podle komisaře pro výzkum a inovace podstatným příspěvkem do diskuse o tom, jak by měla EIC dosahovat stanovených cílů. Přichází v důležité době, kdy probíhají přípravy dalšího rámcového programu. Jeho první návrh bude zveřejněn v polovině příštího roku a tato doporučení do něj budou začleněna.