Evropský výzkum dostane příští rok 110 milionů eur navíc

Návrh členských států snížit výdaje na výzkum nevyšel

Vyjednavači zvrátili návrh národních vlád zkrátit rozpočet na výzkum. Výdaje tak v roce 2018 dosáhnou 160,1 mld. eur. Dne 18. listopadu bylo po sedmnáctihodinovém vyjednávání dosaženo dohody o alokaci dalších 110 mil. eur pro program H2020. Vyjednavačům se tak podařilo zamítnout návrh vlád na snížení výdajů na výzkum o téměř půl miliardy. Dodatečná částka bude rozdělena mezi několik částí programu – Akci Marie Sklodowska-Curie, Nástroj pro malé a střední podniky, Evropskou radu pro výzkum a několik soutěží týkajících se změn klimatu.

Evropská komise v květnu navrhla rozpočet na vědu a výzkum na příští rok ve výši 160,6 mld. eur. Evropská rada však v červenci navrhla snížení o 1,7 mld., což by pro vědu a výzkum znamenalo doposud nejvyšší škrty. Rozpočet na příští rok však nakonec bude o něco vyšší než letošní, který činí 157,9 mld. eur. Výsledek jednání přivítal komisař pro výzkum a inovace Carlos Moedas, který se pro zvýšení rozpočtu dlouhodobě vyslovoval, tak také hlavní parlamentní vyjednavač pro rozpočet na rok 2018 Siegfried Muresan.

Vzhledem k zahájení činnosti Evropského obranného fondu (EDF) bylo 40 milionů vyčleněno na spolupráci ve výzkumu inovativních obranných technologií a výrobků.

Více o rozpočtu na rok 2018 se dozvíte ZDE.