Velké vědecké laboratoře požadují více peněz v příštím rámcovém programu

EIROforum je pro větší podporu výzkumných infrastruktur

Asociace výzkumných infrastruktur EIROforum žádá po Evropské komisi vyšší výdaje na velké vědecké projekty a základní výzkum v 9. rámcovém programu. Podle asociace Evropa bezpodmínečně potřebuje podpořit svou vědeckou a výzkumnou základnu, díky níž může řešit hlavní společenské a průmyslové výzvy. V rámci Horizonu 2020 by měl také pokračovat a být rozšířen pilíř Excelentní věda, z něhož je financován program výzkumných infrastruktur, Akce MSC a granty Evropské rady pro výzkum. Asociace také připomněla, že technologie a inovace, jež změnily svět – satelitní a bezdrátová komunikace, chytré telefony, magnetická rezonance nebo léčba rakoviny – následovaly po průlomových objevech v základním výzkumu, jako byla teorie relativity, elektromagnetismus nebo genomika.

EIROforum ale také připomnělo, že inovační potenciál evropských výzkumných infrastruktur nebyl dobře využit, neboť prostředky vyčleněné na podporu přenosu technologií a vedlejších aplikací z výzkumných infrastruktur nebyly v 7. rámcovém programu ani v Horizonu 2020 dostatečné. Asociace žádá pokračování a posílení Evropského strategického fóra (ESFRI), programu, který umožnil významný vzestup projektů cílených na vývoj nových světových výzkumných infrastruktur.

Organizace v rámci EIROfóra požadují, aby

  • nový rámcový program pro vědu a výzkum uznal klíčovou roli základního výzkumu pro společnost a zajistil financování
  • více financí dostaly infrastruktury, Akce MSC a Evropská rada pro výzkum
  • bylo podpořeno vytváření Evropského cloudu otevřené vědy (EOSC), při jehož realizaci fórum nabízí odbornou pomoc
  • byla pozitivně hodnocena Evropská rada pro výzkum jako průkopník silného inovačního prostředí v Evropě
  • byly zavedeny nové, silně financované nástroje na podporu vývoje nových technologií a inovací v rámci Evropských výzkumných infrastruktur
  • bylo zdůrazněno, že výzkumné infrastruktury byly ze své podstaty vytvořeny pro dosažení cílů, jichž by bez nich nebylo možno dosáhnout, a měly by tedy hrát klíčovou roli v misích, jak je navrhuje pro 9. rámcový program ve své zprávě expertní skupina Pascala Lamyho.