Junckerova zpráva o stavu EU

Cílem je vedoucí role Evropy v inovacích, digitalizaci a dekarbonizaci

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl 13. září projev o stavu Evropské unie. Zhodnotil uplynulý rok, vytýčil cíle a priority pro rok nadcházející a představil i vizi vývoje EU do roku 2025. Věnoval se především obchodní politice, bezpečnosti a migraci. K prioritám dále patří rozšíření Schengenu.

Výzkum jako takový nebyl v projevu přímo zmíněn, pouze téma investic bylo zmíněno v souvislosti s konkurenceschopností průmyslu. Juncker hovořil o nové strategii průmyslové politiky, díky níž se má evropský průmysl stát světovým lídrem v inovacích, digitalizaci a dekarbonizaci. S výzkumem souvisejí i podrobněji zmíněné změny klimatu, kyberbezpečnost a obrana.

Juncker uvedl pět oblastí zvláštního významu:

Posílení obchodní agendy a posílení průmyslu, který musí být konkurenceschopný, dále boj proti klimatickým změnám - zde Juncker připomněl Pařížskou klimatickou dohodu a také zmiňuje stažení se USA z dohody. Následuje lepší ochrana občanů v digitální éře. Zde měl na mysli boj proti terorismu, radikalizaci a proti propagandě online. Za účelem kyberbezpečnosti doporučil vznik nové agentury. Pátá je otázka migrace. Junckerův projev se opíral o ekonomické téma – důležitá bude silná obchodní politika, otázka investic, podpora evropského průmyslu, dobudování vnitřního trhu včetně otázek digitální ekonomiky. Hospodářský růst EU nyní převyšuje růst v USA. Dalšími pozitivy jsou pokles nezaměstnanosti a také nová pracovní místa. Pochválil také Evropský investiční plán, který prý k tomuto vývoji přispěl. Významným tématem Junckerova projevu bylo i prohlubování hospodářské a měnové unie. Juncker podpořil soudržnost východních a západních členských států a také konvergenci uvnitř EU.

Projev naleznete ZDE.