Nezávislá studie potvrzuje přínos výzkumu financovaného ERC

Průlomové nebo významné výsledky zjištěny u třech čtvrtin projektů

Podle hodnocení výstupů projektů Evropské rady pro výzkum (ERC) jejich výsledky ve třech čtvrtinách případů přinášejí průlom nebo významný pokrok. Nezávislá studie publikovaná počátkem září, zaměřená na kvalitativní hodnocení, analyzuje výstupy celkem 155 projektů a ukázalo se, že ERC je úspěšná v 73% vysoce rizikových projektech a mezioborovém hraničním výzkumu. Průkopnická práce příjemců grantů ERC zanechává jasné výsledky. Hodnotitelé posuzovali namátkou vybrané projekty začínajících i pokročilých výzkumníků. Vedle téměř tří čtvrtin průlomových výsledků byly zjištěny přínosy u dalších 26% a jen ve velmi málo případech nebylo dosaženo žádného přínosu. Graf s výsledky najdete ZDE.

Podrobně se vyhodnocovalo, do jaké míry projekt přispěl k novým vědeckým znalostem, zda jeho nová zjištění otevřela nové možnosti výzkumu v určitém oboru (tj. jestli vznesl nové otázky či hypotézy nebo vedly k posunu paradigmatu), nebo zda došlo k vývoji nových výzkumných metod nebo nástrojů. Dále se posuzovalo, zda projekt našel uznání a využití i mimo svůj obor, zda výsledky spojují oblasti, které spolu dříve nebyly v interakci, nebo zda šlo o “high risk- high gain” projekt, v němž je vysoká míra rizikovosti spojena s velkým přínosem.

Ukázalo se, že dopady projektů přesahují oblast vědy. Podle výsledků hodnocení je téměř polovina projektů přínosná pro ekonomiku i společnost nebo má vliv na tvorbu politiky a u tří čtvrtin lze totéž očekávat ve středně- až dlouhodobé perspektivě. Analýzu kvality projektů prováděly hodnotící panely složené ze třech vědců, z nichž dva měli zkušenost člena panelu ERC. Kromě ohodnocení projektů odpovídali na řadu otázek týkajících se vědeckých dopadů, nových metod, interdisciplinarity a společenského a ekonomického dopadu každého projektu.

ERC, která si letos na jaře připomněla deset let svého fungování, je první evropskou organizací podporující excelentní hraniční výzkum. Funguje v rámci programu Horizon 2020 a její rozpočet na léta 2014 – 2020 činí přes 13 mld. Eur. Nabízí čtyři grantová schémata – Starting granty pro začínající vědce, Consolidator a Synergy granty a dále Advanced granty pro vědce s již rozběhlou kariérou a výsledky. Financuje projekty vedené v Evropě, ale snaží se přilákat do Evropy špičkové vědce i z jiných částí světa. Za dobu své existence ERC podpořila přes sedm tisíc špičkových výzkumných pracovníků v různých etapách jejich vědecké dráhy, v jejichž výzkumných týmech působilo celkem kolem 40 tisíc osob. Hodnotící zprávu najdete ZDE.